Kai bakterijos ima lakstyti tavo naudai

Kai pagalvojame apie bakterijas, dažnai šmėsteli vaizdas dezinfekcinio skelbimo: blogiukai! Reikia naikinti! Bet palaukite… Ar tikrai visos bakterijos vertos tokio likimo?

Kas tos lakstančios bacilos?

Laksto Bacilos“ – tai ne kapsulė, o judėjimas. Judėjimas gyvą, šurmuliuojantį mikrobiomą, kuris ne tik virškina maistą, bet ir šnabžda tavo smegenims, ar verta šiandien pykti, ar geriau suvalgyti šiek tiek raugintų kopūstų. Mes nekrauname probiotikų į tabletes – mes kviečiame į savo virtuvę. Į savo eksperimentinį raugintų daržovių laboratorinį skyrių (taip, ir tu turi – jis slepiasi šaldytuve).

Nuo stiklainio iki filosofijos

Viskas prasidėjo nuo to, kad vieną dieną ėmėme klausinėti – kodėl skauda pilvą? Kodėl nuotaika šokinėja? Kodėl po valgio jaučiamės tarsi pripūsti balionai? Atsakymus radome ne tik Google, bet ir mokslo straipsniuose, podcastuose ir – svarbiausia – savo virtuvėje. Pradėjome gaminti naminį jogurtą su Lactobacillus reuteri, raugti, skaityti ir eksperimentuoti. Ir tada supratome – tai ne hobis. Tai gyvenimo būdas. Tai – „Laksto Bacilos“.

Probiotikai, bet ne kapsulėse

Mūsų probiotikai gyvena stiklainiuose. Jie burbuliuoja kopūstuose, kefyre, miso sriuboje, ant tavo duonos, jeigu užsitepsi gerai fermentuoto sviesto. Tai nėra „gerk dvi kapsules ryte ir būsi sveikas“. Tai – „užsuk į virtuvę, pamaitink bacilas, ir jos pamaitins tave“. Mūsų misija – parodyti, kaip paprasta (ir smagu!) pasirūpinti savo mikrobiomu natūraliai.

Biohackingas su raugintais burokėliais

Šiandien kalbame apie sveikatingumą ne per draudimus, o per supratimą. Apie tai, kaip antioksidantai mėlynių ar kakavos veikia tavo bakterijų bendruomenę. Apie tai, kaip judėjimas, miegas ir rauginti produktai gali keisti ne tik tavo virškinimą, bet ir nuotaiką. Mokslas tai patvirtina – o mes pasakome tai linksmai ir aiškiai.

O kaip visa tai įtraukti į kasdienybę?

Pamirškime idėją, kad sveikata – darbas. Ne – tai ritualas. Gal rytą pradedi nuo stiklinės vandens su trupučiu obuolių acto. Gal pietums pasigamini raugintų agurkų sriubą. O gal vakarais klausai „Laksto Bacilos“ rekomenduoto podcasto apie žarnyno-smegenų ašį. Maži žingsniai. Dideli pokyčiai. Ir daug bacilų.

Prisijunk prie mūsų

Laksto Bacilos“ – tai bendruomenė. Dalinamės receptais, faktais, net mitais (ir sugriauname juos linksmai). Mūsų bloge rasi žinių, mūsų naujienlaiškyje – įkvėpimą, o mūsų gyvenimo būde – vietos tau ir tavo mikrobiomui. Nes čia mes tikime viena: kai tavo žarnynas laimingas, tu – irgi.

Komentarų nėra

Rašyti komentarą